A kutatásról röviden

Kutatási témám: Természetes építőanyagok archaeobotanikai vizsgálata, ezen belül pedig: 100-150 éves vályogtéglák magkészletének feltárása és elemzése.

Az oldalt ajánlom mindazoknak, akik érdeklődnek a növények és magjaik iránt, valamint nem hagyja hidegen őket a régészet és az építészet sem. Kutatásom olyan oldalról mutatja be ezeket, amely eddig nem igazán volt ismert. Hiszen ki gondolt volna arra, hogy vajon milyen növényfajok őrződhettek meg egy-egy régi vályogházban mag formájában? Az közismert tény, hogy a vályogtéglák készítéséhez sok növényi anyagot - pelyvát, szalmát és töreket - is használtak, azonban már korántsem ilyen köztudott, hogy ezekkel a növényi anyagokkal rengeteg más - elsősorban a szántóföldi és ruderális környezetben élő - gyomfajok magjai is nagy számban a téglákba kerültek.

munkám során ezeket a növénymaradványokat tárom fel, és ezek minőségi, valamint mennyiségi adatai alapján megközelítőleg jól megbecsülhetőek a korabeli gyomnövényzet fajösszetétel- és dominancia-viszonyai. ezeket összehasonlítva napjaink gyomviszonyaival képet kaphatunk a lokális gyomflóra változásairól, progresszív fejlődéséről,amely az építkezés óta bekövetkezett.

 

A kutatásba egy hallgató is bekapcsolódott, aki szakdolgozóként vesz részt a munkában. BSc szakdolgozatát, melynek címe "Korabeli vályogtéglák magkészletének feltárása és elemzése" jeles eredménnyel védte meg idén tavasszal. Szeptembertől MSc hallgatóként folytatja a munkát témavezetésem alatt.

 

Bővebb információk a "Blog"  menüpont alatt olvasható!